Food en kunst

by

Mijn interesse in kunst is de afgelopen tijd enorm gestegen. Van mooie authentieke kunst uit de 18e eeuw tot aan de moderne kunst van jonge kunstenaars uit deze tijd. What about food en kunst? Ik kwam tijdens het spelen van de game Trivia Crack (verslavend!) een vraag tegen over pop art. Wist ik niet zo heel veel van, dus ben ik het internet weer ingedoken. Blijkt dus dat er superveel food in deze kunst wordt gebruikt! Pop art begon namelijk in de jaren 50 met simpele en alledaagse producten die wij in de voorraadkast hebben staan. Ik weet bijna zeker dat dit je bekend voor komt:

Campbells-Soup-Limited-Edition-Cans

Pop art kunstenaar Andy Warhol maakte van een simpele blik tomatensoep een waar kunstobject. Hij schilderde blikken tomatensoep en flessen Coca-Cola op groot canvas. Ook gebruikte hij een banaan voor de cover van toentertijd bekende rockband The Velvet Underground. Hoe nice!

Velvet-Underground-Nico

En zo maakte pop art, wat trouwens voor popular mass culture staat, haar statement binnen de kunstwereld. Kunst hoefde volgens pop art kunstenaars uit de jaren 50 niet altijd zo doordacht en mysterieus te zijn, maar gewoon simpel en alledaags. En lekker, wanneer het op eten aankomt!

popartfood5 la-eats

(foto’s door Stephanie Gonot)

Ik word heel blij van de combinatie food en pop art! De frisse kleuren die gebruikt worden, het voedsel dat mooi gepresenteerd wordt. Absolutely love it. Krijg er spontaan trek van!

Food en kunst dus, wat vind jij?